2009. november 27., péntek

Biztonságos? Azzá lehet tenni!

Sok édesanya szívesen maga mellé venné kisbabáját az ágyba, de fél, hogy kárt tesz benne éjszaka. A természet erről is gondoskodott, hiszen ha nem tette volna, és ősanyáink lépten nyomon kisbabájukra feküdtek volna álmukban, ma nem lennénk itt. A szoptató édesanyában olyan hormon termelődik, mely meggátolja, hogy mély álomba merüljön és ne tudjon gondoskodni éjszaka is a gyermekéről. Az éjszakai testközelség pedig nagy szopásigényt vált ki a kicsiből, így ő sem fogja hagyni, hogy édesanyja hosszú mély álomba merüljön mellette. A csecsemők gyomra kicsi, az anyatej pedig gyorsan emésztődik ezzel is biztosítva azt, hogy ne telhessen el hosszú idő két etetés között. Alvásuk közben megfigyel anya-gyermek párok teljesen szinkronba kerültek és gyakran teljsen fel sem ébredt sem egyik sem másik, csak mikrorezdüléseik jelezték, hogy kapcsolatban vannak, figyelik egymást. Az édesanya által kilélegzett levegő széndioxidszintje is olyan, hogy az biztosítja a kisbaba egyenletes légzését. Együttalváskor a gyermekek légzése egyenletes, szivverése nyugodt és véroxigénszintje stabil, míg külön szobában altatva többször is lezuhanhat a véroxigénszint és sem a légzés sem a szívritmus nem volt olyan egyenletes.
Testközelben a stresszhormon szint is alacsonyabb, szeparáció esetén pedig olyan magasra szökhet, hogy az károsan befolyásolhatja az immunrendszert és a feljődést.
De az együttalvás nem csak a szoptató édesanyáknak és gyermekeiknek lehet fontos és biztonságos. A tápszerrel tápláló édesanyának és kisbabájának ugyanúgy létfontosságú a sok testközelség éjszaka és rájuk is millió módon hat ez a gondoskodás. A biztonság szempontjából érdemes egy ágyban, de külön felületen megvalósítani az együttalvást. Karnyújtásnyira egymástól minde pozitív hatását érzékeli a csecsemő a testközelségnek és az édesanya is sokat meríthet ebből az intimitásból.

Néhány egyéb dologra is figyeljünk oda, amikor együttalszunk:
  • a dohányzás, alkohol és drogfogyasztás nem fér össze az együttalvással
  • ne legyen túl meleg
  • inkább az édesanya oldalán legyen a kisbaba, ne a két szülő között, és ha szükséges rakj fel leesésgátlót
  • nagy ágy! :) nagy matrac a földön a legjobb
  • hátára fektesd a kisbabád, ne a hasára (szoptatás miatt úgyis sokat lesz az oldalán)
  • ne kerülhessen takaró, párna a gyermek fejére
Az édesanyák is sokat kapnak, ha együttalszanak a kisbabájukkal. A sok plussz érnités, szoptatás még több endorfint, prolactint és oxytocint szabadít fel bennük és ennek következtében boldogabbnak, nyogodtabbnak érzik magukat és tele vannak melegséggel. Az együttalvó édesanyák jobban értelmezik gyermekük jeleit és jobban rá tudnak hangolódni a szükségleteire.

Az édesapákra van talán a legnagyobb hatással az együttalvás, mivel ők legtöbbször dolgoznak, csak néhány órát tudnak együttölteni gyermekükkel. Az éjszaki gondoskodásnak ez a formája segíti őket, hogy átéljék azt a fajta intimitást, ami egy szoptató édesanya és kisbabája között megvan. Egy nagyobb kisgyerekkel pedig sok meglepetést tartogat az éjszaka az édesapának is, aki arra ébredhet hajnalban, hogy a kislánya az arcát simgotja vagy puszit nyom a kezére és aztán hozzábújva szuszog tovább.

Nem tart örökké!

Mint annyi minden, ez sem tart örökké. Gyorsan eljön a nap amikor gyermekünk a saját szobájába akar majd aludni és nem a mi társaságunkat keresi éjszaka. De az együttalvás emléke egész életén át elkíséri.

(készült Sears: The Baby Sleep Book felhasználásával)

2 megjegyzés:

  1. érdekes, hogy a széndioxidszint épp megfelelő...
    nekem ez a kicsi félelmem van uis, hogy amikor éjjel (meg nappal is) fekve szoptatom a fiam, rálehelem a CO2-t... butaság lenne? őt nem zavarta, csak én paráztam kicsit. hm köszi a fontos infot! :)

    VálaszTörlés
  2. A CO2 egy jel a légzőközpontnak, hogy kevés az oxigén, vegyél levegőt! Gondolom a baba légvételét is serkenti, ha több a CO2 a belélegzett levegőben, ezzel lehet rendszeres a légvétel, nem marad ki sokáig a légzés.

    VálaszTörlés