2009. december 6., vasárnap

Mi az igazság? - félreértelmezett tanulmány

Azok a szülők, akik együttalszanak gyermekükkel, NEM kockáztatják az életét! Csak is akkor jelent veszélyt az együttalvás, ha a szülők dohányoznak, alkoholt fogyasztanak vagy kábítószert szednek. Peter Fleming professzor, az internetes British Medical Journal-ban publikált SIDS tanulmány írója és kutatóorvosa sajnálatát fejezte ki, hogy a sajtó ennyire félrevezetően tájékoztatott a kutatási eredményekről. A különböző médiumokban az Egyesült Királyságban és Magyarországon is arról számoltak be, hogy az együttalvás életveszélyes. Fleming szerint, az a felhívás, hogy ne aludjnak egy ágyban a szülők csecsemőjükkel arra késztetett több szülőt, hogy a kanapén töltsék az éjszakát, ami sokkal veszélyesebb. A kutatás az esetek felében csecsemőjükkel együttalvó szülőkről számol be, amelyek magukba foglalták azokat a helyzeteket is ahol a kanapén, nem biztonságos körülmények között aludtak együtt kimerültségből az édesanyák gyermekükkel. Az esetek másik felében azonban a csecsemők kiságyban aludtak, mégsem hangoztatja senki, hogy ne tegyük kiságyba gyermekünket-nyilatkozta Fleming.

A kutatók problémája a megfogalmazás és hogy mi legyen az üzenet. "A bölcsőhalálkutatások eredményei alapján kérdéses, hogy egy olyan tanács miszerint ne aludjunk együtt gyermekünkkel, általánosítható e és egy ilyen ellentmondást nem tűrő megfogalmazás nem okoz e több kárt mint hasznot. A fiatal gyermekek szüleinek többször is fel kell kellni, hogy megetessék őket és ha azt mondjuk, hogy ne vigyék az ágyba magukkal mert az veszélyes, akkor lehet, hogy a kanapén merülnek majd álomba. Jobb lenne, ha a szülőket arról tájékoztatnánk, hogy melyek azok a bizonyos helyzetek, körülmények, amik veszélyesek."-olvashatjuk Fleming tanulmányában. Azelőtt senki nem nézte, hogy a szülők fogyasztottak e alkoholt vagy kábtószert szedtek és ez a tanulmány igazi erőssége. A tragédiák után néhány órával már sikerült a szülőkkel beszélnie a kutatócsoportnak és sok mindent megtudtak, ami más felmérésekből nem derült ki. Így arra is választ adhat a kutatás, hogy az afro-amerikai populációban, a maori indiánoknál és az őslakosoknál, ahol az együttalvás általános, a bölcsőhalál miért magas, míg más együttalvó kultúrákban, mint például Japánban, Hong Kongban, Bangladesi és más ázsai népeknél az Egyesült Királyságban nagyon alacsony ez a szám. A különbség a dohányzási, alkohol- és drogfogyasztási szokásokban keresendő.

"A bölcsőhalál tragikus esemény és mindenki egyet akar – kevesebb halálesetet. De az egyértelmű, hogy nincs egy jó megoldás, ami mindenkinek 100% biztonságot nyújtana. Valószínüleg ez is egy olyan helyzet, ahol az emberek józan itélőképességére kell biznunk hogyan döntenek egy sokkal széleskörűbb és mélyrehatóbb tájékoztatás alapján." -írja Sarah Boseley a Guardian honlapján. A szülőknek sokszor kell felelősséget vállalni (lásd oltások) és legjobb tudásuk szerint meghozni azt a döntést, ami a család minden tagjának megfelel.
Fleming a következőket írja a Sleeping with Your Baby előszavában: "A legtöbb ember számára, a történelem folyamán, hogy hol és kivel aludjon a kisbaba, fel sem merült. Az anya testközelsége és a szoptatás fontossága annyira központi kérdés volt mindig is a csecsemő túlélése szempontjából, hogy bármely más alternatíva egyenlő lett volna az elhanyagolással vagy rossz bánásmóddal. (...)Amikor határozni kell a gyereknevelésben, nincs jobb egy jólinformált szülőnél. " Ehhez pedig olyan információkra van szükségük a családoknak, melyek alapján fel tudják mérni és ki tudják küszöbölni az esetleges veszélyeket, megismerhetik a lehetséges alváselrendezéseket és így mérlegelni tudják azok előnyeit és hátrányait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése