2010. október 19., kedd

Hogyan befolyásolja az édesanyák alvását a szoptatás?

(részlet a Szoptatással a depresszió ellen című Mothering cikkből)
...
A gyermekek alvása egy másik terület, ahol a depressziós édesanyák (és a nem depressziósak is -fordító) ki vannak téve kéretlen és ugyanakkor általában minden alapot nélkülöző tanácsoknak. Gyakran azt javasolják az édesanyáknak, hogy ne szoptassák gyermeküket éjjel, hogy elkerüljék a depressziót. Mint tudjuk, hogyha az édesanyák ezt a tanácsot követik, akkor ez nagy valószínűséggel negatívan befolyásolja majd a szoptatás egészét. Azonnal meg fog látszani az édesanya tejmennyiségén. A korai hetekben ennyi is elég, hogy a tej lecsökkenjen és legalábbis ennél a kisbabánál korai elválasztást eredményezzen. És amikor ez megtörténik, akkor kisbaba és édesanya hosszú távon is veszít. De most tegyük is félre egy pillanatra ezt a következményt és csak azt nézzük, hogy az éjszakai szoptatás elhagyása milyen hatással van az anya lelkiállapotára. Egyszóval, jó tanács ez?

Első látásra, úgy tűnhet. Hiszen az anyatej alacsonyabb zsír- és fehérjetartalmú mint a tápszer, és ezért joggal feltételezhetjük, hogy a szoptató édesanyák kevesebbet alszanak, mint tápszert keverők. A tápszer zsír- és fehérjetartalmával talán hosszabban elvan a kisbaba és ez azt is jelentheti, hogy többet alszik és így az anyák is - érvelhetnénk. Ha az édesanya lelki egészsége a tét akkor az éjszakai szoptatás elhagyása megéri, még akkor is ha veszélyezteti a tejmennyiséget és a kizárólagos anyatejes táplálást. Ezzel szemben az új kutatások kimutatták, hogy ennek az ellenkezője az igaz: nevezetesen, a kizárólag szoptató édesanyák többet és jobban alszanak, mint akik kizárólag vagy részben tápszerrel táplálják kisbabájukat. És ennek hatalmas kihatása van az édesanya lelki egészségére.

Egy tanulmány, melyben 33 édesanyát kérdeztek 4 héttel a szülés után, azt bizonyította, hogy az együttalvó, szoptató édesanyák többet aludtak, mint a tápszerrel táplálók. Egy másik tanulmányban összehasonlították azokat az édesanyákat, akik kizárólag szoptattak, azokkal akik tápszerrel egészítették ki a szoptatást vagy kizárólag tápszerrel táplálták csecsemőjüket. Azok az édesanyák, akik kizárólag szoptattak átlagban 40 perccel többet aludtak mint azok, aki kiegészítették tápszerrel a táplálást.

A legújabba kutatás 2830 nőt vizsgált 7 héttel a szülés után. A kutatás azt találta, hogy az alvásmegszakítás rizikófaktor a depressziót tekintve. De itt van valami nagyon érdekes: azoknak az édesanyáknak, akik nem kizárólagosan szoptatnak többször szakad meg az alvásfázisuk és így jobban ki vannak téve a depressziónak.

Nem csak hogy a szoptató édesanyák többet alszanak, de az alvásuk még jobb minőségű is. Egy másik tanulmány 12 szoptató édesanyát 12 fős kontroll csoporttal szemben és 7 kizárólag tápszerrel táplálóval szemben vizsgált. A szoptató édesanyák 182 perc alacsony hullámohosszú alvásban voltak átlagosan éjszaka, míg a kontrollcsoportban ez csak 86 perc volt és a kizárólag tápszeres csoportban mindössze 63. Ez az alacsony hullámhosszú alvás egy jelzője a minőségi alvásnak, mivel ennek alacsony aránya nappali fáradtságot és depressziót okoz.

Elképesztően egybecsengenek ezeknek a tanulmányoknak az eredményei: a szoptató édesanyák kevésbé fáradtak, többet alszanak, mint a vegyes vagy kizárólagosan tápszerrel táplálók és ez a különbség csökkenti a depresszió kialakulásának rizikóját.

Ahogy az egyik tanulmányban meg is jegyzték:

„Tápszeres kiegészítést alkalmazni azért , hogy több alváshoz jusson a kismama kifejezetten káros a prolaktin hormon kiválasztására gyakorolt hatása miatt. ... A szoptatás fenntartása és ugyanakkor mély és pihentető alvás elérése kiegészítő tápszeres táplálást alkalmazó kismamáknak nem adatik meg, akik éppen abban a reményben teszik ezt, hogy többet tudjanak aludni.”

Összeségében elmondhatjuk, hogy azt tanácsolni az édesanyáknak, hogy ne szoptassanak éjszaka annak érdekében, hogy elkerüljék a depressziót orvosilag nem állja meg a helyét. Valójában, ha a nők követik ezt a tanácsot akkor növelik a depresszió esélyét.

4 megjegyzés:

  1. Hmm. Én bizony rettenetesen fáradt voltam az első 6-8 hétben, amíg a fiam éjjelente akár háromszor is szopizott. Teljesen felborult a bioritmusom, és olyankor sem sikerült egy óra hosszánál többet aludnom egyhuzamban, amikor pl az édesapja elvitte 2-3 órára sétálni, és megtehettem volna. Egyfolytában szorongtam, sokat sírtam, és bármilyen jó érzés is a szoptatás, totál ki voltam akadva. Közben olvastam a hasonló cikkeket és könyveket, pl Searst, aki bizonygatta, hogy márpedig jobban alszom, ha együttalszom a babámmal és szoptatom - ettől méginkább lelkifurdalásom lett.
    A helyzet azóta javult, amióta - kb 2 és fél hónaposan, egy hónappal ezelőtt - elkezdett egyre hosszabbakat aludni éjszaka. Jelzem, nem kap tápot. Így mostanra eljutottunk oda, hogy 5 órát is alszom egy nap! (Korábban azt hittem, 8 óránál kevesebb alvással nem lehet huzamosan létezni...) Akkor most kezdjek el aggódni?!

    VálaszTörlés
  2. Szia, Kinga!
    Szerintem semmiképp ne aggódj :o), szuper, hogy most többet tudsz pihenni és jobban érzed magad! A tejtermelésre persze hatással van ha hosszabb ideig nem szoptatsz, de ez függ a gyerkőc korától is. Egy pár hetes-hónapos kisbabának sok idő 5 óra egyfolytában szopi nélkül, de később ennél többet is kibírnak ők is és a te tejtermelésed se bánja. Sokat fog még változni, biztos lesznek olyan időszakok amikor majd még kevesebbet vagy akár többet fog érbedni, de lényeg hogy válaszolj a jelzéseire és töltsetek minél több időt együtt, testközelben!
    Ha még aggodalmad, kérdésed van, nyugodtan írj email a.kalmar@yahoo.com szívesen válaszolok!

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Alexandra :)
    Bevallom, még nem olvastam el az összes bejegyzésed és az összes ajánlott cikket (de haladok! :)), ezért lehet, hogy fölösleges, amit kérdezni fogok, és előbb-utóbb rátalálok a válaszra valamelyik bejegyzésedben. Az jutott eszembe, már nem először, amikor éjszakai gondoskodásról olvasok, hogy vajon hogyan vélekedik a kötődő nevelés az ún. suttogó-módszerről? Mint kezdő anyuka, annyi minden más mellett Hogg könyvét is elolvastam. Jó nagy stresszt okozott, aztán túltettem magam rajta, eldöntöttem, hogy béna vagyok én ahhoz, hogy ezt működtetni tudjam (a szerző ugyebár azt állítja, h a módszere tökéletes, s ha nem működne, akkor kizárólag anyuka a hibás, mert nem jól alkalmazza), és szépen suttba dobtam a könyvet. Néha azonban elgondolkodom, amikor olyasmit olvasok, mint pl Schneiderné Diószegi Eszter cikkében, hogy nem szabad sírni hagyni a babát, mert Hogg sem ezt javasolja, hanem azt, hogy tanítsd meg egyedül megnyugodni. Én ugyan arra jutottam, hogy bizonyára vannak babák, akiknek kevésbé van szüksége babusgatásra, és vannak olyanok, akiknek az idegrendszere egyszerűen képtelen szopizás nélkül alvó üzemmódra átkapcsolni, mégis kíváncsi lennék egy szakember véleményére a Suttogóról. Szóval, ezt tekintsd úgy, mint olvasói felkérést! :)
    Örülök a blogodnak, kíváncsian olvasgatom, és nagyon hasznosnak érzem számunkra!

    VálaszTörlés
  4. Szia, Kinga!

    A szakértők (nem csak jómagam) egyértelműen nem kedvelik ezt a könyvet (Suttógó) és méghozzá pontosan azért mert azt suggalja, hogy a babákat meg lehet tanítani és meg is kell tanítani aludni. Az alvással foglalkozó szakemberek viszont abban erősítenek meg minket anyukákat, hogy az alvásra is mint minden másra is megérnek a gyerekek maguktól és a maguk tempójában. Van aki már 2évesen átalusssza az éjszakát és nincs szüksége szoptatásra a visszaalváshoz, de a legtöbben csak 3-4éves korukra érnek meg arra, hogy segítség (szopi, cumi, ujjszopi, rongyi stb) nélkül elaludjanak és visszalaaludjanak. Eze az a kor amikor már az alvásciklusaik is olyan hosszúak mint a felnőtteké. És ilyenkor is az alvás-elalvás jó esetben testközelben van hiszen mi felnőttek sem alszunk szívesen egyedül, akkor miért várjuk a kisgyerekünktől, hogy ő egyedül egy szobában aludjon egész éjjel például. Szóval megtanítani nem lehet egy gyereket aludni, csak arról van szó hogy le lehet szoktatni arról hogy sírással jelezzen, ha kitartóan NEM válaszolunk rá. Infrakamerás éjjeli felvételek bizonyítják, hogy azok a gyereke akiknek a szülei azt állítják, hogy átalusszák az éjszakát ugyanúgy ébrednek csak nem sírnak hanem a macijukhoz bújnak vagy cumit keresnek és úgy alszanak tovább. Minden gyereknek szüksége van a szopizásra, testközelségre, babusgatásra egyformán. Csak abban van különbség hogy melyik gyerek hogyan tolerálja ha ezek nincsenek. Vannak babák akik kevésbé és akkor azokra azt mondják hogy hasfájós vagy több emberes, nehéz baba, de valójában ha nem áll fenn betegség vagy allergia, reflux akkor csupán arról van szó, hogy alapvető szükségletük nincs kielégülva a testkontaktus hiányában.
    A Suttogó című könyvet még azért sem szeretik a szakemberek mert olyan rutin, napirend centrikus ami nem kedvez a szoptatásnak és baba igényei nem elégülhetnek ki benne valamint olyan megoldásokat kínál (pl. cumisüvegből álometetés este) melyek nem szoptatásbarátok egyáltalán.
    Örülök hogy hasznosnak találod az írásokat.
    További jó olvasást és kérdezz bátran! :o)

    VálaszTörlés