2010. május 18., kedd

Születés Hete – élménybeszámoló, kicsit megkésve...

Az Életkörben (http://www.eletkor.hu/ )tartottam beszélgetést az éjszakai gondoskodásról

A kiscsoportos beszélgetést onnan indítottam, hogy hogyan is alszik a pocakunkban kisbabánk és hogy miutána világra jön, mit vár, mit adhatunk neki, hogy ezt a külső valóságot ne érezze idegennek és bizalommal, jóérzéssel töltse első heteit, hónapjait. A pocakban a kisbabának 20-40 perces alvásciklusai vannak és mivel a hetedik hónaptól REM fázist is regisztráltak (gyors szemmozgásos fázis), ezért feltételezik a kutatók, hogy álmodik is. Óránként 50x mozog függetlenül attól, hogy alszik e vagy sem. Nem véletlen tehát, amikor azt tapasztaljuk, hogy pár hetes-hónapos csemeténk 30-40 percnél nem alszik többet egyben csak akkor, ha újra megszoptatjuk vagy ringatjuk, hordozzuk. Erre azért van szükség, mert egyedül nem képes arra, hogy elaludjon illetve visszaaludjon az alvásciklusai végén. Ugyanúgy, ahogy felöltözni sem tud még vagy kimenni a WC-re. Az a természetes és mind a kisbaba mind az édesanya szempontjból a legjobb az első hetekben, ha szoptatással altatjuk, hiszen így elég stimuláció éri a mellett ahhoz, hogy beálljon a megfelelő tejtermelés. Ehhez még szükséges továbbá, hogy kisbabánk 24 órában, éjjel-nappal testközelben legyen. Hallja a szívverésünket, érezze az illatunkat, az általunk kilélegzett levegő széndioxidtartalma stimulálja a légzését, hűtse vagy épp fűtse az édesanyja teste, igény szerint. Ezt nappal segítheti egy hordozókendő, éjjel pedig az együttalvás biztosíthatja a sok testkontaktust.

És persze várandósan ez nem biztos, hogy az amit, az ember hallani akar. De nagyon örültem, hogy a kismamák nyitottak voltak és nem álltak fel rögtön a babzsákfotelekből és matracokról, amin már órák óta görnyedtek étlen-szomjan.
De meddig tart ez így? Mikorra fognak megérni arra, hogy egyedül elaludjanak?
3-4 éves korukra.
És miért gondoljuk ezt mi annyira másképp a mai világban? Miért hisszük, hogy egyedül, külön szobában, meg kell tanítanunk a gyerekünket akár már pár hetesen-hónaposan aludni és arra, hogy egyedül meg tudja magát nyugtatni és vissza tudjon aludni. Soha nem végeztek tudományos kutatást arról, hogy az egyedül alvás bármilyen pozitív hatással lenne a gyermekek testi-lelki fejlődésére. Olyan felmérés viszont már születet, amely megállapította, hogy a gyermekkorukban szüleikkel alvók felnőttként elégedettebbek az életükkel, magabiztosabbak, kevesebb pszichés problémával küzködnek, az intimitástól kevésbé félnek, jobban tudnak egyedül lenni, kezdeményezőbbek feladatmegoldáskor, érzelmeiket könnyebben nyilvánítják ki. Hát nem épp ezt szeretnék adni a gyermekeinknek?
Végiggondoltuk valaha is, hogy miért szeretnénk oly nagyon, hogy a pici gyermekünk így vagy úgy de „békén hagyna” minket a nap egyik felében, azaz éjszaka?
És hogy mit áldozunk fel azzal, hogy ez meg is történjen?
Az éjszaka evolúciós szempontból nagyon érzékeny a kisbaba számára, hiszen ha akkor magára, hagyta volna édesanyja, könnyebben eshetett volna áldozatul vagy hült volna ki. A hosszabb alvást azért sem „támogatta” a természet, mert az anyatej nagyon gyorsan emésztődik és így a baba gyakran, de viszonylag keveset szopik, hiszen a gyomra sem tud sokat befogadni egyszerre, méreténél fogva. Ezen kívül az anytej zsírtartalma is olyan, hogy hamar megéhezzen a kisbaba. Persze ha nincs testközelben akkor lehet hogy ritkábban ébred, mert az édesanyja mellett pont abban a felületes alvásfázisban tölt sok időt, ami a fejlődésének megfelel. Ilyenkor édesanyja szabályozza a szívritmusát, légzését, véroxigénszintjét, testhőmérsékletét és biztosítja, hogy a gyakori ébredések miatt sok-sok anyatejet vegyen magához és jól gyarapodjon.

Beszéltünk még a különböző alváselrendezésekről és arról, hogy mit is jelent együtt aludni, mi számít együttalvásnak.
Szó esett az apák szerepéről és hogy az ő számukra mit jelenthet a családi ágy.
Azt is elmondtam, hogyan lehet biztonságossá tenni a különböző alváselrendezéseket.

Sok kérdés-kétely merült fel, de remélem, hogy mindenki továbbgondolja majd a hallottakat és sikerül változnia a változásokkal. Néha pofon egyszerű, máskor nagyon nehéz úgy alakítani a körülményeket, hogy a kisbaba igényei is szem előtt legyenek, de az egész család működése ne kerüljön veszélybe emiatt. Ezek átmeneti időszakok és nem tartanak örökké. Mégha néha úgy is tűnik menet közben. Az első néhány életévben annyira gyorsan és sokat változnak a kisbaba igényei, hogy mire egy elrendezést megszokunk és kialakítunk, máris egy újabb korszakba lépünk, ahol nem működnek az addig megszokott stratégiák.
Az éjszakai gondoskodás élménye viszont egész életén át elkíséri gyermekünket és testközelség éjjel-nappal a legjobb befektetés, amit valaha adhatunk.

3 megjegyzés:

 1. Koszonjuk a beszamlot, nagyon vartam mar :)
  Sokszor bepillantottam a beszamolot varva, de minden egyes bejegyzesednek nagyon orvendek, barmilyen temat is jarsz korul.
  Orommel vettem tudomasul, hogy az itt osszefoglalt informaciokat mind ismertem mar. Vagy Toled/Altalad vagy mas forrasbol. Ami nagyon hianyzik a kozvetlen kornyezetemben, hogy legyen akivel megosztani az elmenyeket ami az egyuttalvast jelenti. Csak akkor ismerik be az emberek hogy ok is egyuttalszanak a csemetekkel ha en lepek :) De legalabb igy szoba kerul... s elmondjak, hogy mennyi elonyuk szarmazik belole.... mennyivel magabiztosabb nappal is a gyerek tole, mennyivel jobban kezdett gyarapodni mikor vegre kiprobaltak, mennyivel jobban osszekovacsolta a csaladot, az egesz nap tavollevo edesapa mennyire orul odabujni a 2 kicsi kincsehez este :) Meg a felmerulo ketelyeket is jo megbeszelni.
  Koszonjuk mindenkepp az osszefoglalot, varunk minel tobb es minel erdekesebb bejegyzest a jovoben. A kotodest es egyuttalvast vizsgalo kerdoivek feldolozasa utan meg szivesen olvasnank a kovetkeztetesekrol legalabb, ha az egesz dolgozatot nem is lehet kozzetenni.
  Udvozlettel: Lilla

  VálaszTörlés
 2. Szia Szandi
  Én is örömmel olvastam ezt a bejegyzést :)
  Lilu már 3,5 éves és "már megint" velünk alszik ;) sokáig aludt külön a szobájában, de éjjel mindig átjött, ami egy idő után fárasztó... felébredt, minket is felkeltett amikor átjött..
  Így most, hogy hárman alszunk egy ágyban (illetve 4-en a kistesóval is a pocakomban)nagyon jól alszik éjjel, nem ébred fel. Ha mégis és nem vagyunk mellette nem sír, hanem jön le a lépcsőn és szól, hogy egyedül van... :D
  Férjemet is megkérdeztem, hogy őt nem zavarja-e a dolog, de azt mondta, hogy egyátalán nem zavarja... sőt örül neki amikor Lilu éjjel hozzá bújik.
  Persze ilyenkor jönnek a kifogások, hogy és a szülök házas életével mi lesz.... ezt is meg lehet oldani. Szerencsére nálunk a házban még van egy plusz szoba is ;)
  Egy idő után úgyis igényelni fogja, hogy elvonulhasson a szobájába. Illetve akkor már a tesóval lesznek együtt egy szobában.
  pusza nektek
  Zsani

  VálaszTörlés
 3. Hát lehet, hogy mi vagyunk kivételek, de nálunk nem jött be az együtt alvás. Kata lányom 7 hónapos múlt, és mióta külön szobában alszik, azóta nyugodtabban alszik és sokkal többet, napközben is.
  Nekünk csak rosszabb volt, ha közénk vettük, ő is nyugtalanabb volt, meg mi is alig aludtunk. Most minden frankó :D

  Vali

  VálaszTörlés