2011. június 14., kedd

Elég vas van az anyatejben? Adjunk-e vaspótlást 4hónapos kortól?

Dr. Kun Judit Gabriella cikke a bababszoba.hu -ról.

Lehetséges volna, hogy a természet rosszul gondoskodott a szoptatott babákról? Szakértőnk összefoglalja, amit a csecsemőkori vashiányról és vérszegénységről tudunk.


Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Táplálkozástudományi Bizottságának nemrégiben megjelent ajánlása (1) szerint a kizárólagosan szoptatott csecsemőknek 4 hónapos kortól rutinszerűen vaspótlást kellene kapniuk. Ajánlásukat ezzel indokolják: a vashiányos vérszegénység, illetve a vérszegénység nélküli vashiány hosszú távú káros hatással lehet az idegrendszeri fejlődésre.
Miközben ez a megállapítás igaz lehet, az már kevésbé világos, miért jutott arra a következtetésre a tekintélyes szervezet, hogy a kizárólagosan szoptatott kisbabák 4 hónapos korukra valamennyien vashiányosak lesznek, miközben a kutatási eredmények éppen az ellenkezőjét bizonyítják. (3)


A leírást elolvasva kiderül, hogy a javaslat egyetlen, kis esetszámú vizsgálaton (4) alapul, de hogy a csecsemőkori vashiánnyal foglalkozó szakirodalom tengeréből miért ragadták ki éppen ezt az egy cikket, amikor az nem különösen átfogó és még csak nem is jó minőségű, nem tudni.

A folytatás itt olvasható.

1 megjegyzés:

  1. Hát az én fiam 2,5 éves korára sem lett vashiányos, pedig még soha húst nem evett, tojást is csak módjával.

    VálaszTörlés